כאבי ברכיים – ממה זה נובע, וכיצד מתמודדים?
כאבי ברכיים היא אחת מהבעיות הנפוצות ביותר מבין כל כאבי המפרקים.
מה שמתחיל בכאבי ברכיים, עלול להתדרדר במשך השנים לפגיעה קשה בתפקוד, סבל מכאבים עזים וניתוחים סבוכים להחלפת מפרק.
כ-60% מבני ה-50 ומעלה סובלים מכאבי ברכיים כרוניים על רקע דלקת מפרקים ניוונית, או בקצרה שחיקת סחוס במפרק הברך.
גם חובבי ספורט וספורטאים רבים סובלים מכאבי ברכיים כתוצאה מנזקים לסחוס המפרקי, בעיה שפעמים רבות רק מחמירה, גם לאחר שהאדם חדל מפעילות ספורטיבית.
מפרק הברך נושא בעומס כבד ביותר ונמצא רוב הזמן בתנועה. חלק נכבד מכאבי הברכיים נובעים מתהליכים ניווניים המתפתחים בברך, אשר לרוב, מלווים בדלקת השוחקת את הסחוס באופן כימי. התופעה מתבטאת בכאבים חזקים והולכים המקשים על התפקוד היומיומי, וגורמים למגבלות תנועה וכתוצאה מכך לפגיעה באיכות החיים.
התסמינים העיקריים של שחיקת סחוס בברך הם כאבים המתגברים בעיקר בעליה וירידה במדרגות וכאב בעמידה ממושכת. לעיתים מופיעים הכאבים גם בלילה ועם התקדמות השחיקה מופיעה גם נפיחות ונוזל בתוך פרקי הברך. בשלב זה הכאבים מלווים גם בהגבלה בתנועות, קושי בדריכה ובהליכה.
עם החרפת התופעה, עלולים הסובלים ממנה להידרש להשתלת מפרק מלאכותי, ניתוח שהרופאים מנסים לדחות לגיל מתקדם כמה שיותר.
הגורמים העיקריים לדלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארטריטיס) הם גנטיקה, עודף משקל, נשיאת עומסים כבדים באורח יומי, פעילות ספורטיבית מאומצת וקבועה. גם מפרקים שעברו טראומות כמו קריעת רצועה, קריעת מניסקוס, שברים וכו' עלולים להביא לעומס יתר מוקדיים בסחוס המפרק של הברך ובכך לגרום לנזקי סחוס ושחיקה.
כל מפרק מכוסה סחוס, שמהווה מעין משטח החלקה המפריד בין העצמות היוצרות את המפרק ובולם זעזועים. הסחוס עשוי מתאים אשר נמצאים בתוך מרקם שזור במקרו מולקולות שונות המכילות סוכרים וקולגן ואשר מסוגלות לספוג כמויות גדולות של מים. באופן תקין, העמסת משקל על המשטחים הסחוסיים סופג את המים וסופח אוותם באופן מחזורי.
דלקת מפרקים ניוונית נגרמת כתוצאה משינויים מולקולאריים בסחוס, כמו שינוי בכמות החומרים ובהרכבם.
הופעת דלקת מהווה שלב מתקדם בפגיעות של מבני המפרק. על ידי יצירת דלקת, מנסה הגוף להתגבר על גירויים ונזקים אותם הוא מנסה לתקן. במרבית המקרים הדלקת לא חולפת לבד ונהפכת לכרונית. התגובה הדלקתית עלולה להביא לשחרור אנזימים בתוך נוזל המפרק, המפרקים את הקולגן ויתר חלבוני הסחוס. תגובה שכזאת מביאה בסופו של דבר לתהליך שחיקתי של הסחוס.
עם הזמן, מופיעים גם שינויים ועיוותים במבנה העצם, הנובעים בין השאר מ"תיקון" בחלוקת העומס של הגוף, תיקון היוצר שינויים ביציבה, ודבר הזה מצידו גורם לכאבים קשים נוספים.
הטיפולים השונים – טיפול בכאבי ברכיים
כאבי ברכיים הולידו טיפולים רבים, החל בתרופות נוגדות כאב ודלקת עד להחלפת מפרק הברך כאופציה טיפולית אחרונה. ההמלצות כוללות גם תזונה נכונה להורדת במשקל, פיזיותראפיה, שימוש בברכיות , וכו'.
נוגדי כאב – בשלב הראשוני של המחלה נוהגים לרשום תרופות אנטי דלקתיות שמטרתן להפחית את עוצמת הדלקת ובכך את הכאב ולשפר את תפקוד המפרק. שימוש בתרופות אלה לא עוצר את הידרדרות המחלה ואת מצב הסחוס ולכן הן לא נועדות לשימוש לתקופה ארוכה בשל תופעות הלוואי החמורות שעלולות להתפתח בגין השימוש בהן.
חומצה היאלרונית – כשהטיפול התרופתי מיצה את עצמו ללא הצלחה, ניתן להתחיל בטיפול בזריקות של חומצה היאלורונית אל תוך מפרק הברך. מדובר בחומר סינטטי הדומה בהרכבו לנוזל המסכך בברך ומוזרק על פי רוב בסדרות של שלוש זריקות.
המטרה היא לחדש את הנוזל המסכך הטבעי של הברך, ולהקל על הכאבים הנובעים מהחיכוך הנובע מנסיגת משטח הסחוס. גם הטיפול הזה לא משפיע על כל החולים.
סטרואידים – סטרואידים הנם חומרים בעלי תכונה חזקה לדיכוי דלקות, אך יחד עם זאת השימוש בהם להזרקה תוך מפרקית עלול להביא לנזק נוסף ולפגיעה סחוסית משמעותית. התועלת הרגעית שבשימוש בהזרקה של סטרואידים, הנה זמנית בלבד, והסיכון היחסי לא מצדיק שימוש חוזר או מתמשך בהם.
אורטוקין – טיפול בכאבי ברכיים ביולוגי מתקדם העוצר את התדרדרות הסחוס
אורטוקין טכנולוגיה לטיפול ביולוגי שפותחה בגרמניה, עוצרת את תהליך הדלקתי במפרק ואת נסיגת הסחוס, משפרת תנועתיות במפרק ומפחיתה דרסתי את רמת הכאב וזאת ללא תופעות לוואי.
אורטוקין משפרת את האיזון בין גורמי הפירוק לבין גורמי הבניה של הסחוס וכך מאריכה את אורך חייו של המפרק הפגוע ומשפרת את תפקודו. באמצעות לקיחת דם רגילה מווריד החולה, וציוד ייחודי מאפשרת שיטת הטיפול באורטוקין ליצור ריכוז גבוה של חלבוני נוגדי דלקת וחלבוני הגנה וגדילה, ולהחדיר אותם למקום הפגוע בדרך שהגוף לא מסוגל לעשותה בכוחות עצמו.
הטיפול בשיטת אורטוקין מבוסס על עקרון הריפוי העצמי של הגוף.